Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με σημείο αναφοράς το Λονδίνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με σημείο αναφοράς το Λονδίνο

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με το Λονδίνο να καθοδηγεί τα κέρδη στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενομένου αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που τροφοδότησε προσδοκίες ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, διευρύνοντας τα κέρδη του για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. 

Ο προσανατολισμένος στις εξαγωγές δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,8%, καθώς η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία πυροδότησαν ράλι στην αγορά του real estate που έκλεισε με άνοδο 4,3%, σε υψηλό άνω των δύο μηνών. 

«Ο πληθωρισμός φαίνεται τελικά να αποθερμαίνεται περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο, κλιμακούμενος με το βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί και αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας να μην αποδειχθεί τόσο επιθετική όσο φαινόταν τον τελευταίο καιρό», αναφέρει ο Andrea Cicione της TS Lombard. 

Aπό τους υπόλοιπους κλάδους ωστοσο, αυτός των πρώτων υλών υποχώρησε 1,1% δεχόμενος πιέσεις από την πτώση 1,4% της μετοχής της Antofagasta, αφότου το μεταλείο της Χιλής αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την φετινή παραγωγή χαλκού. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Kering με άνοδο 7,4% καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με οικονομικούς συμβούλους προκειμένου να προστατευθεί από επίδοξους μνηστήρες. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,1% στις 16.108 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,11% στις 7.326.

Υποτονική ήταν η κατάσταση στις αγορές της περιφέρειας, όπου σε Ιταλία και Ισπανία οι δείκτες έκλεισαν χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με οριακή άνοδο 0,02% στις 28.712 μονάδες και IBEX 35 στη Μαδρίτη με οριακή πτώση 0,04% στις 9.451 μονάδες. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News