Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νευρικότητα στο τέλος της συνεδρίασης – Από πτώση σε άνοδο οι αποδόσεις

Ομόλογα: Νευρικότητα στο τέλος της συνεδρίασης – Από πτώση σε άνοδο οι αποδόσεις

Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς μετά την αρχική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώθηκε ξαφνική άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τη δυναμική της περαιτέρω υποχώρησης των αποδόσεων. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία τροφοδότησαν το θετικό κλίμα καθώς έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αποκλιμακώθηκαν στο 7,9% τον Ιούνιο από το 8,7% του Μαρτίου και το 8,2% που περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν κάθετη πτώση, εν μέσω προσδοκιών ότι πλησιάζει το τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τα μακροοικονομικά στοιχεία και τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της επόμενης εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 2,28% μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιουνίου. Στο τέλος της συνεδρίασης όμως ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,39%. Αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για το δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που σύμφωνα με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκε ελαφρώς στο 5,5% από 5,4% που ήταν αρχικά. 

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση το Σεπτέμβριο συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων. 

Κάποιοι αναλυτές προσδοκούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μία ακόμη φορά στη συνεδρίαση του Ιουλίου κατά 25 μονάδες βάσης και ότι αυτή θα είναι η τελευταία που σημαίνει ότι η κορύφωση θα είναι σε αυτό το ποσοστό και όχι στο 4% που είχε προεξοφληθεί αρχικά από τις αγορές. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση παρέμεινε στάσιμη στο 3,18%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει στο 3,09%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, αφού αρχικά είχε υποχωρήσει έως το 3,94%, με το spread έναντι του γερμανικού στις 167 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, συνεχίστηκε η τάση αποκλιμάκωσης μετά δε τη μεγάλη ζήτηση που σημειώθηκε στην επανέκδοση του πενταετούς με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 151 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,78% με το spread στις 140 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,40%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News