Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 15:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 9ετίας με Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ

Σε νέα υψηλά 9 ετών κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τις μετοχές της Μυτιληναίος, της Ελλάκτωρ και του ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 9ετίας με Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ

Σε νέα υψηλά 9 ετών κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τις μετοχές της Μυτιληναίος, της Ελλάκτωρ και του ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.333,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,33% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+6,81%), της Μυτιληναίος (+4,05%), του ΟΤΕ (+3,32%), της Viohalco (+3,28%) και της ΔΕΗ (+3,08%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-1,19%), της Σαράντης (-0,90%), της Quest Συμμετοχών (-0,78%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,59%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,31%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,48%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,77%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,34%). Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 15,03 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 7,48 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 69 μετοχές, 38 πτωτικά και 23 παραμένουν σταθερές.

Στο επίκεντρο και πάλι η μετοχή του Μυτιληναίου που διαπραγματεύεται σε νέα ιστορικά υψηλά. Χθες, η Morgan Stanley ‘εδωσε σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 43 ευρώ για τη Mytilineos, προβλέποντας ουσιαστικά τα περιθώρια ανόδου περίπου στο 30%. Στο θετικό σενάριο, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου  εκτιμούν ότι η μετοχή της εταιρείας θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 60 ευρώ.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα και στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου, μέσω δημοπρασίας, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί το ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία συγκέντρωσε προσφορές 1,046 δισ. ευρώ και καλύφθηκε 4,18 φορές, με αποτέλεσμα η απόδοση να διαμορφωθεί στο 3,3%. 

Την ίδια ώρα, ανοδικές τάσεις σημειώνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat,  ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,1% έναν μήνα νωρίτερα, όπως υπολόγιζε η Eurostat και στις αρχικές εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα συγκεκριμένα κατέγραψε την πέμπτη μικρότερη μεταβολή τιμών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Λουξεμβούργο (1%), το Βέλγιο και την Ισπανία (αμφότερες 1,6%), καθώς και τη Δανία (2,4%). Στον αντίποδα, η Ουγγαρία κατέγραψε με διαφορά τον υψηλότερο πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε στο 19,9% τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούνιο, παραμένοντας μεν σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά εμφανίζοντας μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από το προσδοκώμενο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1%, έναντι του 0,4% που περίμενε η αγορά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News