Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου οι αποδόσεις του ευρώ

Το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου άγγιξαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως να τερματιστεί πιο σύντομα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,33%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου. Στη διετία, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,15%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου. 

Η αγορά στοιχηματίζει ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, όμως ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το Σεπτέμβριο, διατηρώντας τελικά το επιτόκιό της στο 3,75%. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι σήμερα στο 3,5% και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 95% για μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενώ μόλις 70% για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων επίσης 25 μονάδων βάσης το Σεπτέμβριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διολίσθησε κάτω από το 4%, στο 3,99%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου. Το spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στις 165. Αναλυτές δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για το ιταλικό κρατικό χρέος, καθώς εκτιμούν ότι η Ιταλία έχει ήδη καλύψει το 70% των χρηματοδοτικών αναγκών της για το τρέχον έτος. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,79% με το spread στις 145 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 3,44%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 112 εκατ.ευρώ, με τα 52 εκατ. ευρώ να γίνονται στην πενταετία. 

 

moneyreview.gr

 

 
   
   
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News