Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 14:55
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με τράπεζες και Μυτιληναίο

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με τράπεζες και Μυτιληναίο

Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα μουδιασμένο άνοιγμα με οριακές μεταβολές, ενώ σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται και ο τζίρος. Σημαντική ώθηση στην αγορά δίνουν η μετοχή της Μυτιληναίος, αλλά και οι τράπεζες και κυρίως οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.315,14 μονάδες με κέρδη 0,93% και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,65% στις 1.093,09 μονάδες με την Πειραιώς να κερδίζει πάνω από 4%, την Eurobank σχεδόν 3%, την ΕΤΕ πάνω από 2,5% και την Alpha Bank πάνω από 1,5%.

Η Morgan Stanley ξεκινά την κάλυψη της Mytilineos, δίνοντας σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 43 ευρώ, προβλέποντας ουσιαστικά τα περιθώρια ανόδου περίπου στο 30%. Στο θετικό σενάριο, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου  εκτιμούν ότι η μετοχή της εταιρείας θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 60 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χθεσινή διόρθωση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το όριο των 1.350 μονάδων θα βρει αντιστάσεις και ότι θα υπάρχουν διορθωτικές συνεδριάσεις πριν το ΧΑ προχωρήσει σε νέα υψηλά.

Εν τω μεταξύ, στις θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα ήρθε να προστεθεί η Scope, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για την ελληνική οικονομία φέτος (έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και 1,6% για το 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, το χρέος θα πέσει στο 161,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 142,2% έως το 2028, από το ιστορικό υψηλό του 206,3%. Έτσι, εν όψει και του review που θα πραγματοποιήσει στις 4 Αυγούστου, η  Scope σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και το φιλικό προς τις επενδύσεις πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στηρίζουν την απόφασή της να εξετάσει την επενδυτική βαθμίδα, με δεδομένο ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο BB+ (ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα), με θετικές προοπτικές.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που προβλέπουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο γρήγορα και ενδέχεται η νομισματική σύσφιγξη να ολοκληρωθεί γρηγορότερα. 

Πάντως, ώθηση έδωσαν τα στοιχεία από την Ελβετία, αφότου η φαρμακοβιομηχανία Novartis αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τους ισολογισμούς φέτος. Η νέα πρόβλεψη, που έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βασίζεται στα πολύ υψηλότερα έσοδα από το προσδοκώμενο που κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε την απόσχιση και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Sandoz, του τμήματος που δραστηριοποιείται στα γενόσημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Με overweight και τιμή-στόχο τα 43 ευρώ ξεκινά κάλυψη η Morgan Stanley

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,3% και μεγάλη μείωση χρέους – Το σήμα για τις 4 Αυγούστου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News