Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με πιέσεις από τον κλάδο πολυτελών ειδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με πιέσεις από τον κλάδο πολυτελών ειδών

Mε πτώση έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η Richemont καθοδήγησε την καθοδική πορεία μεταξύ των μετοχών του κλάδου πολυτελείας στον απόηχο του χαμηλότερου του αναμενομένου ρυθμού αύξησης των πωλήσεων και της πιο αδύναμης ανάπτυξης στην Κίνα, στοιχεία τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, με τους γίγαντες πολυτελών ειδών να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων ρευστοποίησης. 

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, Euro Stoxx 50 έκλεισε επίσης με απώλειες 0,98%, στις 4.356,79 μονάδες.

Η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πολυτελών ειδών του πλανήτη, η Richemont, υποχώρησε 10,4% στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση σε διάρκεια έτους, καθώς η εξασθενημένη αμερικανική αγορά επηρεάσε τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου. 

Άλλοι μεγάλοι όμιλοι στον χώρο των πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων LVMH, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, Hermes, Salvatore Ferragamo και Kering υποχώρησαν μεταξύ 1% και 4,2%. 

Ο δείκτης ατομικών και οικιακών αγαθών καθώς και οι εταιρείες πολυτελών ειδών γνώρισαν τις μεγαλύτερες κλαδικές απώλειες, της τάξης του 2,6%. 

Περαιτέρω επηρεάσαν το επενδυτικό κλίμα τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που έδειξαν ότι αναπτύχθηκε με βραδύτερο του αναμενομένου ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης και αύξησης των πιέσεων προς τους Κινέζους διαμορφωτές πολιτικής για περισσότερα μέτρα στήριξης. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων παρουσίασε τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,1%, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την κορυφαία καταναλώτρια, την Κίνα, άσκησαν πιέσεις στις τιμές μετάλλων. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, o δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,23% και έκλεισε στις 169.068,65 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,12% και τερμάτισε στις 7.291,66 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,38% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.406,42 μονάδες.

Ελαφρώς καλύτερη εικόνα και στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,19% και να κλείνει στις 28.608,54 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 9.438 μονάδες.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο των Βρυξέλλων ενισχύθηκαν 3,4% ξεπερνώντας σε επιδόσεις την υπόλοιπη Ευρώπη και καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις αρχές Μαρτίου του 2022. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News