Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πληθωρισμός και Κίνα έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Πληθωρισμός και Κίνα έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, την ώρα που συνεχίζεται η αισιοδοξία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,45%. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αποκλιμακώθηκε 16 μονάδες βάσης στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ φθάνουν στο τέλος τους. 

Τα σημερινά στοιχεία στην Κίνα έδειξαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3% στο δεύτερο τρίμηνο, αρκετά χαμηλότερα από το 7,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν επίσης 3,1% τον Ιούνιο κατά πολύ χαμηλότερα από την αύξηση 12,7% του Μαίου. 

Ωστόσο, οι ομολογιακές αποδόσεις του δολαρίου αυξήθηκαν στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 4,18% αφού αποκλιμακώθηκε 18 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε ελαφρώς στις 170 μονάδες βάσης. 

Τα γεγονότα στην Ευρωζώνη θα καθοδηγηθούν αυτή την εβδομάδα από τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, με τον πληθωρισμό στη Βρετανία να αποτελεί το βασικό γεγονός που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 42 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,93% με το spread στις 148 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,54%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News