Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Nasdaq: Σε ένα πάρτι αντίστοιχο με αυτό του 1999

Nasdaq: Σε ένα πάρτι αντίστοιχο με αυτό του 1999

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 ξαναζεί τις «δοξασμένες ημέρες» του 1998 και 1999.

Ο δείκτης της Wall Street, στον οποίο είναι εισηγμένες εταιρείες όπως Nvidia, Apple και Microsoft, έχει ενισχυθεί 42% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν το 1998 και 1999, όταν οι ετήσιες επιδόσεις ήταν της τάξης του 82% και 100% αντίστοιχα. 

«Η αγορά βρίσκεται σε ένα πάρτι αντίστοιχο με αυτό του 1999 αυτή την εβδομάδα», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες προσδοκίες για μία ομαλή προσγείωση έχουν πυροδοτήσει εντυπωσιακή άνοδο στις μετοχές αλλά και στις τιμές των ομολόγων. 

Ο πιο πρόσφατος γύρος του σημερινού ράλι πυροδοτήθηκε από τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, με την απόδοση του αμερικανιικού διετούς να υποχωρεί περίπου 30 μονάδες βάσης στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. 

Εν μέσω της σημερινής ευφορίας, ορισμένοι ωστόσο βλέπουν προειδοποιητικά σημάδια, επαναφέροντας στη μνήμη τις αναταράξεις του 1998 και του 1999, στη διάρκεια των οποίων τα μεγάλα κέρδη αυτών των δύο ετών έδωσαν τη θέση τους σε μεγάλες απώλειες σε καθένα από τα τρία έτη που ακολούθησαν. 

Ωστόσο, ανεξαρτήτως από τι θα συμβεί, οι προσδοκίες των επενδυτών εστιάζουν σε μία θετική έκβαση για την οικονομία, σύμφωνα με τον αναλυτή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέο υψηλό έτους για τους S&P 500 και Nasdaq

Magnificent 7: Οι hot μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση 3 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας

«Ένεση» 852 δισ. φέτος στις περιουσίες των βαθύπλουτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News