Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: H καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Μαρτίου, με κέρδη 3%

Ευρωπαϊκές μετοχές: H καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Μαρτίου, με κέρδη 3%

Με ελαφρά πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τη γενική εικόνα της εβδομάδας. Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών εν μέσω προσδοκιών ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Φέντεραλ Ριζέρβ να κάνει σύντομα μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις. 

Μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%, καθώς οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 2,1% εν μέσω της πτωτικής διόρθωσης των τιμών πετρελαίου. 

Ο δείκτης ενισχύθηκε ωστόσο περίπου 3% στην εβδομάδα, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Μαρτίου, καλύπτοντας τις απώλειες της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δημιούργησαν προσδοκίες ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία αποπληθωριστική φάση και ότι η Fed θα σταματήσει σύντομα τις επιτοκιακές αυξήσεις της αφού κάνει μία ακόμη της τάξης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο. 

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε 6% στην εβδομάδα, στην καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο. Ο δείκτηες έκλεισε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου του 2022. 

Αντίθετα, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 1%, παρουσιάζοντας όμως τη δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση με κέρδη 5,7%, καθώς οι τιμές των μετάλλων ενισχύθηκαν από το ασθενέστερο δολάριο. 

Επίσης, όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο την εβδομάδα. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News