Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Τσίμπησαν» ελαφρώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: «Τσίμπησαν» ελαφρώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

«Τσίμπησαν» στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, όμως οι τιμές των κρατικών ομολόγων κατάφεραν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από το ράλι των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενομένου αποκλιμάκωσης των τιμών καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,47%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου, της τάξης των 17 μονάδων βάσης.

Η μικρή αύξηση των ευρωπαϊκών αποδόσεων συνδέεται με την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων. Αυτά που άλλαξαν το κλίμα στην αγορά κρατικών ομολόγων ήταν τα στοιχεία της Τετάρτης για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο που αποκλιμακώθηκαν στο 3% από το 4% του Μαίου. Τα στοιχεία αυτά αύξησαν τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενδεχομένως να μην χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ περισσότερο. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού διετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 4,14% αφού υποχώρησε 27 μονάδες βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε μικρή άνοδο στο 3,89% και του πενταετούς στο 3,52%. 

«Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων», αναφέρει ο Alexander Pelteshki της Aegon Strategic Bond Fund. 

Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές και traders περιμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο εύρος διακύμανσης 5,25% έως 5,50%, η αγορά εξακολουθεί να είναι διηρημένη σχετικά με την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. 

 

moneyreview.gr 

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News