Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.325 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,7%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.325 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,7%

Μια νευρική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε στενό εύρος έληξε τελικά με ήπια κέρδη και σχετικά περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 1.325,61 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε μόλις τα 90 εκατ. ευρώ. Η αγορά σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.327,87 μονάδων (+0,51%) και 1.319,46 μονάδων (-0,13%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 1.090,40 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,7%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 42,57%.. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε εβδομαδιαία κατά 6,56%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε σήμερα άνοδο σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,80%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,56%), της Σαράντης (+1,94%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,53%) και της Eurobank (+1,51%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,88%), της Εθνικής (-1,44%) και του ΟΤΕ(-1,28%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,27%) και των Κατασκευών (+1,25%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,42%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,30%).

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ήπια διόρθωση, αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφει το ΧΑ, το stock picking είναι η προτιμώμενη στρατηγική προς το παρόν, ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Θεωρούν δεδομένη, ωστόσο, την περαιτέρω ανοδική πορεία ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η S&P Global Ratings επισημαίνει ότι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι τα δύο κλειδιά που θα «ξεκλειδώσουν»  την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει , την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται στο review που έχει προγραμματίσει ο οίκος αξιολόγησης για τις 20 Οκτωβρίου.

Και ενώ οι προσδοκίες για αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου είναι μεγάλες, οι αναλυτές του οίκου ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και δεν θα βιαστούν να πάρουν αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία όμως αναμένεται και πάλι να ολοκληρώσουν την καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, η οποία ήταν και μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα, έδωσε ελπίδες ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Wall Street άνοιξε με άνοδο με μοχλό και τα αποτελέσματα τραπεζών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Τι κοιτάζει εν όψει του review της 20ης Οκτωβρίου – Τα «κλειδιά» της αναβάθμισης

Χρ. Πισσαρίδης: Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Εκρηξη κερδών των αμερικανικών τραπεζών χάρη στα υψηλά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News