Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mε κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο τη σημερινή συνεδρίαση, καθοδηγούμενες από την τεχνολογία, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Φέντεραλ Ριζέρβ φθάνει στο τέλος του καθώς αποθερμαίνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με βάση τα τελευταία στοιχεία. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6% συνεχίζοντας τα κέρδη του για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί σε διάρκεια περίπου τριών μηνών. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην πορεία των επιτοκίων μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στο δείκτη STOXX 600, της τάξης του 1,7%, με τη μετοχή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής Softcat να ενισχύεται 5,3%, μετά την αναβάθμισή της σε σύσταση αγοράς από τη Citi. 

Στήριγμα προσέφερε και ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων που ενισχύθηκε 1,7% καθώς οι τιμές εμπορευμάτων κέρδισαν έδαφος από το ασθενέστερο δολάριο. 

Αφορμή για την ευφορία της αγοράς έδωσαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ. Ξεχωριστά, νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν κατά 12.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουλίου, παρότι η αγορά εργασίας παραμένει στο σύνολό της σφιχτή. 

Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,3% καθώς η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενομένου το Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βαθιά ύφεση που αναμενόταν δεν είναι πλέον το βασικό σενάριο. 

Στα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, o γερμανικός DAX εισχύθηκε κατά 0,73%, στις 16.139,45 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,50%, στις 7.369,80 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,76%, στις 28.768 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εμφάνισε άνοδο 0,25%, στις 9,477,50 μονάδες.

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News