Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις – Ευφορία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις – Ευφορία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που σημαίνουν ότι η επιτοκιακή αύξηση του Ιουλίου από την Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να είναι και η τελευταία. 

Η απόδοση των 10ετών, από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως την Ιταλία, αποκλιμακώθηκε από οκτώ έως 13 μονάδες βάσης. Στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,43%, σε χαμηλό εβδομάδας, συνεχίζοντας την καθοδική τάση της Τετάρτης, οπότε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση. 

Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης στο 4,15% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 167 μονάδες βάσης. «Εάν δεν υπάρξει ξανά άνοδος στο δομικό πληθωρισμό, θεωρούμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση του πληθωρισμού», ανέφερε ο Jim Leaviss, επικεφαλής επενδύσεων της M&G Investments. 

Aναλυτές της ING ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ δεν θα αποθαρρύνουν ωστόσο την Φέντεραλ Ριζέρβ από περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτού του μηνός, καθιστώντας ωστόσο λιγότερο πιθανές νέες αυξήσεις. Θετικές ενδείξεις προσέφεραν και τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ που αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου. 

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφηκε και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση στη 10ετία να υποχωρεί στο 3,81%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,46%. 

«Οι αγορές αρχίζουν τώρα να προεξοφλούν το σενάριο της ομαλής προσγείωσης από τις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων και αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο των μετοχών», αναφέρει ο Peter Schaffrik, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News