Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Στοπ στην τριήμερη άνοδο – Ηπια πτώση με χαμηλό τζίρο

Οι επενδυτές προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών

ΧΑ: Στοπ στην τριήμερη άνοδο – Ηπια πτώση με χαμηλό τζίρο

Οριακή διόρθωση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών. Η αγορά διόρθωσε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 3,54%, καταγράφοντας χθες νέα υψηλά 111 μηνών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.321,15 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση 0,19% με την αξία των συναλλαγών στα 99,29 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 20.991.251 μετοχές. Σημειωτέον το 20% του συνολικού τζίρου αφορούσε πακέτα που διακινήθηκαν στη μετοχή της Jumbo, ενώ στήριγμα στην αγορά έδωσε η άνοδος της Coca Cola. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1.085,03 μονάδες.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα χρειαστούν περισσότερα καύσιμα για να κατακτηθεί ο επόμενος στόχος που είναι το υψηλό των 1.350 μονάδων που είχε να σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι η εγχώρια ανοδική τάση παραμένει σταθερή για να κατακτηθεί και αυτό το υψηλό 9ετίας. Εξάλλου, θετικά λειτουργεί το κλίμα στην αγορά ομολόγων, στην οποία επικράτησε αισιοδοξία μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που έδειξαν νέα επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο, αφήνοντας ελπίδες ότι πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης.

Εν τω μεταξύ, θετική άποψη σχημάτισαν οι αναλυτές της JP Morgan, έπειτα από τα ραντεβού τους με στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων και ειδικών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Η θετική εικόνα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες στηρίζεται από τις ισχυρές μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2023 και μετά, από την αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων λόγω της ευνοϊκής δυναμικής των περιθωρίων, την ανθεκτική ζήτηση για  δάνεια και τη σταθερή ποιότητα κεφαλαίων.

Έτσι, παρότι οι μετοχές έχουν ήδη ενισχυθεί κατά 70% από τις αρχές του έτους και εμφανίζουν P/TBV στο 0,65 και P/E στο 6, η JP Morgan βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου 20% έως τις τιμές-στόχους που έχει δώσει για τα τέλη του έτους. Συνεπώς, διατηρεί σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ ξεχωρίζει τις Alpha και Πειραιώς ως τα value plays που προτιμά.

Σημειωτέον ότι σήμερα ισχυρή ανοδική τάση καταγράφουν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street. 

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,57%), Motor Oil (+0,84%), Quest Συμμετοχών (+0,76%) και της Viohalco (+0,51%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,15%), της Τιτάν (-2,00%), της Μυτιληναίος (-1,84%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,32%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,53%) και της Υγείας (+1,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,36%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,64%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 6.3000.435 και 3.460.339 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Jumbo με 27,06 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,04 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 47 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα κέρδη στη Wall Street με οδηγό την τεχνολογία

Θετική η JP Morgan για τις τράπεζες – Τα μηνύματα από τα ραντεβού στην Αθήνα

Ο πληθωρισμός τελείωσε, λέει ο Steve Hanke – Διαφωνούν Krugman και El-Erian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News