Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ευρωαγορές – Ελπίδες για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ευρωαγορές – Ελπίδες για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ανοδική τάση παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων, εμφανίζοντας όμως μικρά μόνον κέρδη. Το κλίμα είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση, καταδεικνύοντας ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Βέβαια, οι δείκτες φαίνεται να επιβαρύνθηκαν από τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα και έδειχναν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών στις εξαγωγές. Σημειώνεται πως η αξία των εξαγωγών της Κίνας σε δολάρια μειώθηκε κατά 12,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μείωση 9,5%. Τον Μάιο είχε καταγραφεί πτώση 7,5%. 

Τέλος, οι επενδυτές επεξεργάζονται και τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο, που έδειξαν μεν συρρίκνωση, αλλά μικρότερη του προσδοκώμενου, στο -0,1%. Οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες και η μείωση του αριθμού των απεργιών τελικά στήριξαν την οικονομία και αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της επιπλέον γιορτής που προστέθηκε τον Μάιο για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,15%. Ο DAX της Φρανκφούρτης είναι σχεδόν αμετάβλητος με ανοδικές τάσεις, όπως αντίστοιχα και ο FTSE 100 του Λονδίνου. Ο CAC 40 του Παρισιού ανεβαίνει ελαφρώς κατά περίπου 0,12%, ενώ μεγαλύτερα κέρδη περίπου 0,5% σημειώνει ο FTSE MIB του Μιλάνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 3 ετών για τις εξαγωγές

Στέψη του Βασιλιά Καρόλου: Περιορισμένη η επιβάρυνση στη βρετανική οικονομία

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News