Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικά κέρδη με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικά κέρδη με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα τερματίσει σύντομα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τις μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης μετάλλων να καθοδηγούν τα κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,5%, συνεχίζοντας τα κέρδη του για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αποκλιμακώθηκαν στο 3% τον Ιούνιο, στο μικρότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το Μάιο του 2021, από το 4% του Μαίου. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αποκλιμακώθηκε επίσης στο 4,8% τον προηγούμενο μήνα από το 5,3% του Μαίου. 

Ενώ οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου, αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων. 

Η μετοχή της βρετανικής Virgin Money ενισχύθηκε 11,5%, ενώ των Lloyds, Barclays και HSBC κατέγραψαν άνοδο 3% εκάστη, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας δεν παρουσιάζουν επάρκεια κεφαλαίου. 

Τα κέρδη του FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκαν στο 1,8% καθοδηγώντας την τάση ανόδου στην Ευρώπη και ωθώντας τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε άνοδο 1,9%. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 3,8%, καθώς οι τιμές μετάλλων αυξήθηκαν με φόντο το πιο αποδυναμωμένο δολάριο. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 16.023 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,6% στις 7.333 μονάδες.

Την ίδια εικόνα εμφάνισαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 28.552 μονάδες με άνοδο 1,75%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε 1,35% στις 9.453 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News