Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έριξαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έριξαν τις αποδόσεις

Σε μεγάλη αποκλιμάκωση γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο, που αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ βρίσκεται κοντά στο τέλος των επιτοκιακών της αυξήσεων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 2,55%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου, οπότε τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν τις αποδόσεις στα ύψη στην προοπτική νέων επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο τον Ιούνιο, στη μικρότερη ετήσια αύξηση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε σε πορεία αποκλιμάκωσης, παρότι όχι σε τόσο μεγάλο ρυθμό που να αποθαρρύνει την Fed απο περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Επιβράδυνση παρουσίασε και ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας. 

Σε αποκλιμάκωση και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών, που διαμορφώθηκαν στο 3,87% με πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 15 μονάδες βάσης, στο 4,33% με το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών να περιορίζεται στις 171 μονάδες βάσης. Στη διετία, όπου οι αποδόσεις είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην προοπτική των επιτοκιακών αυξήσεων, το κόστος δανεισμού υποχώρησε 11,5 μονάδες βάσης στο 3,88%, ενώ στη γερμανική διετία αποκλιμακώθηκε στο 3,28% με πτώση οκτώ μονάδων βάσης. 

Στο ελληνικό 10ετές η απόδοση επέστρεψε κάτω από το 4%, στο 3,92%, υποχωρώντας περίπου 10 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,54%. 

 

 

moneyreview.gr

     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News