Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αισιοδοξία μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με άνοδο άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα κέρδη της Τρίτης

Wall Street: Αισιοδοξία μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με άνοδο άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα κέρδη της Τρίτης, αφού τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού ενίσχυσαν τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται σε ποσοστό 0,75% ή 258 μονάδες στις 34.519,5 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,24% στις 13.934 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P σημειώνει κέρδη 0,92% στις 4.480 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό άνω των 2 ετών τον Ιούνιο, ωστόσο η πτώση αυτή δε θεωρείται αρκετή για να αποτρέψει τη Fed από το να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων αργότερα μέσα στον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, ενώ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο ήταν στο 4,0%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.  Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία άνοδος από τον Αύγουστο του 2021.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα σχόλια αξιωματούχων της Fed, ενώ αργότερα σήμερα θα δημοσιευθεί η Μπεζ Βίβλος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. «Η Fed δίνει μια μάχη που έχει ήδη κερδίσει», δηλώνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, David Kelly. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα καταρρεύσει τελικά και ότι ο αποπληθωρισμός είναι παντού. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Kelly ανέφερε ότι όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της θα πρέπει να μειώσει δραστικά τα επιτόκια.

Παράλληλα, η αγορά στις ΗΠΑ έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της σε μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα με τις JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co. και Citigroup Inc. να ανακοινώνουν τα δικά τους την Παρασκευή.    

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News