Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές κινήσεις μετά το ράλι

Μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο του χθεσινού ράλι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικές κινήσεις μετά το ράλι

Μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο του χθεσινού ράλι που έφερε την αγορά σε νέα υψηλά 9ετίας, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης και στις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά το ήπια ανοδικό άνοιγμα, ο ΓΔ έχει γυρίσει στο κόκκινο. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.314,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,20% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω της νέας εξόδου στις αγορές και της ανακοίνωσης του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, πυροδοτήθηκε χθες νέα ανοδική ορμή. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και να φέρει μεγαλύτερες εισροές στην ελληνική αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτες, μετά το χθεσινό άλμα, σημειώνει σήμερα απώλειες 0,4%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς, της Intralot, ενώ ήπια πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, του ΟΤΕ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών και τη μεγαλύτερη άνοδο 

Εν τω μεταξύ, η JP Morgan αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το ύψος των εκδόσεων ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσει φέτος η Αθήνα, έπειτα από την δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων σημαίνει ότι η Αθήνα θα εκδώσει μέσα στο 2023 κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ. ευρώ που περίμενε προηγουμένως. Ήδη έχουν αντληθεί περίπου 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων από τις αρχές του έτους.

Με συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο επενδυτικός κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν σήμερα.

Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε σχέση με τις μετρήσεις του Μαΐου, όπως και αναμένεται να φανεί από τα στοιχεία, τότε θα αποσυμπιεστεί και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Συνεπώς, η πορεία των τιμών τον Ιούνιο θα δείξει εάν η Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό που περιμένουν ιδίως να δουν οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς είναι πτώση στην τιμή των καυσίμων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Η Αθήνα θα βγει φέτος στις αγορές για άλλα 4 δισ. ευρώ

Η νέα κυβέρνηση στο μικροσκόπιο των οίκων: Η checklist για την αναβάθμιση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News