Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Αλμα 2% με ενισχυμένο τζίρο στο ΧΑ – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διασπώντας τα επίπεδα των 1.300 μονάδων

Αλμα 2% με ενισχυμένο τζίρο στο ΧΑ – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διασπώντας τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, εν μέσω συγκρατημένης ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 9 ετών, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου του 2014. Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από αυξημένο τζίρο, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι τραπεζικές μετοχές και οι τίτλοι της Μυτιληναίος και της Motor Oil.

Συγκεκριμένα, ο ΓΔ έκλεισε στις 1.317,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,05%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 10η Ιουνίου 2014 (1.322,90 μονάδες). Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει υψηλά κέρδη σε ποσοστό 41,68%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 144,96 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 32.779.086 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,27%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιλιναίος (+4,185), της Πειραιώς (+4,16%), της Εθνικής (+4,10%), της Motor Oil (+3,60%), της Eurobank (+3,44%) και της Alpha Bank (+3,27%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-0,72%), της Coca Cola HBC (-0,61%) και της Elvalhalcor (-0,47%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (+3,83%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+3,71%) και των Τραπεζών (+3,70%) , ενώ με πτώση έκλεισε μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (-0,51%). 

Το βλέμμα της αγοράς ήταν στραμμένο και στην παρουσίαση σήμερα του πρώτο νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μέτρα όπως αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο και youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18, και θα ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές. Οι παροχές είναι εντος των δυνατοτήτων της οικονομίας, είπε ο υπουργός, ενώ τις κινήσεις  του νέου οικονομικού επιτελείου εξετάζουν αυτή την περίοδο οι οίκοι αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν δικαιολογείται μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν αυξηθεί μετά τις εκλογές.

«Μετά τις εκλογές, οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες», δήλωσε ο Samuel Tilleray, Sovereign Ratings Analyst της S&P, μιλώντας στο FinForum 2023, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως εξήγησε, «υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ένας νέος υπουργός Οικονομικών. Κι αυτές είναι αλλαγές που φέρνουν μία αβεβαιότητα. Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση».

Εξάλλου, θετικά είναι τα μηνύματα από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Όπως γράφει το MR, το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα συμπεριλάβει τις τρεις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις από την πλευρά των συστημικών τραπεζών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,45%, άντλησε ο ΟΔΔΗΧ από την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου. Η ζήτηση υπήρξε ισχυρή, με τις προσφορές  στα 13,4 δισ. ευρώ και να ρίχνουν το επιτόκιο στις 125 μονάδες βάσης πάνω από το mid swaps, από 130 μονάδες βάσης που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Τέλος, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 500.000 ομολογιών της Mytilineos στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της εταιρείας είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της. Σημειώνεται ότι η προσφορά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στο ομόλογο της Mytilineos και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο κάτω όριο (4%), ενώ η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Σε ιδιώτες επενδυτές κατανεμήθηκε το 91,2% των ομολογιών, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 1.006,97 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,01 φορές. Τα αντληθέντα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό περίπου 491,2 εκατ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στάση αναμονής πριν τον πληθωρισμό

ΟΔΔΗΧ: Προσφορές 13,4 δισ. ευρώ για το 15ετές – Αντλεί 3,5 δισ. ευρώ με 4,45%

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» – Τι είπαν Χατζηδάκης και τράπεζες για ΤΧΣ, επιτόκια, POS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News