Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πάνω από τις 1.300 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει και τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

ΧΑ: Πάνω από τις 1.300 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει και τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Τελευταία φορά η αγορά είχε κλείσει πάνω από τις 1.300 μονάδες στη συνεδρίαση ης 20ής Ιουνίου 2014 (1.305,93 μονάδες).

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.302,56 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,90% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,67%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+2,27%), της Eurobank (+1,91%), της Μυτιληναίος (+1,74%) και της Alpha Bank (+1,41%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (-1,30%), της Elvalhalcor (-1,17%) και της Coca Cola HCBC (-0,97%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,91%) και των Τραπεζών (+1,59%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,95%) και των Πρώτων Υλών (-0,24%).

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στο οικονομικό νομοσχέδιο που δίνει σήμερα υπό διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θα γίνουν το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.

Εξάλλου, θετικά είναι τα μηνύματα από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Όπως γράφει το MR, το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα συμπεριλάβει τις τρεις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις από την πλευρά των συστημικών τραπεζών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο 15ετές ομόλογο που εκδίδει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με το Reuters, η αρχική εκτίμηση για την τιμολόγηση τοποθετεί το επιτόκιο στις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap,  δηλαδή περίπου στο 4,5%.

Τέλος, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 500.000 ομολογιών της Mytilineos στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της εταιρείας είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της. Σημειώνεται ότι η προσφορά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στο ομόλογο της Mytilineos και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο κάτω όριο (4%), ενώ η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Σε ιδιώτες επενδυτές κατανεμήθηκε το 91,2% των ομολογιών, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 1.006,97 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,01 φορές. Τα αντληθέντα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό περίπου 491,2 εκατ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε το βιβλίο για το 15ετές ομόλογο – Στο 4,5% η αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» – Τι είπαν Χατζηδάκης και τράπεζες για ΤΧΣ, επιτόκια, POS

Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Παρουσιάζεται σήμερα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News