Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 11:05
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα των σημερινών συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον αισιόδοξοι ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον βάσιμη, αφού μια σειρά αξιωματούχων την Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έχει δηλώσει πως το τέλος της σύσφιγξης πλησιάζει. Υπενθυμίζεται πως η Fed, η οποία ήταν και η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού, τον περασμένο μήνα τα άφησε αμετάβλητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες, αλλά μόνον ως διορθωτικές κινήσεις.

Σημειώνεται πως σήμερα θα δημοσιευτούν δείκτες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να δείξουν περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ευφορία έσπειρε στην αγορά η απόφαση της Κίνας να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2024 ορισμένα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα αυτά είχαν εφαρμοστεί πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν στόχο τη στήριξη του κλάδου ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει να δείχνει ισχυρά σημάδια ύφεσης.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,34%. Ο DAX της Φρανκφούρτης ανεβαίνει κατά περίπου 0,28% και ο CAC 40 του Παρισιού κατά 0,5%.

Πτωτική τάση με μικρές όμως μέχρι στιγμής απώλειες καταγράφει αντιθέτως ο FTSE 100 του Λονδίνου. Πρόκειται για αντίδραση των επενδυτών στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν προ ολίγου για μεγαλύτερη αύξηση των μισθών το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με αποτέλεσμα να ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην τράπεζα της Αγγλίας να ανεβάσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News