Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρή άνοδο με οδηγό τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρή άνοδο με οδηγό τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας να καθοδηγούν τα κέρδη, γεγονός που αντιστάθμισε τον αντίκτυπο από τα εξασθενημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα, που δείχνουν ότι η ζήτηση μειώνεται ολοένα και περισσότερο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% αφού γνώρισε την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών την Παρασκευή. 

Ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας ενισχύθηκε 1,3%, προσπαθώντας να ανακάμψουν από την πτώση άνω του 4% της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δείκτης ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια επτά ετών τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται στο χείλος του αποπληθωρισμού, γεγονός που καθιστά πολύ πιο πιθανή τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης από την κινεζική κυβέρνηση. 

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων που έχουν έκθεση στην Κίνα υποχώρησαν 0,6% καθώς υποχώρησαν οι τιμές των μετάλλων. 

Πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 άσκησε και η πτώση 1,1% της μετοχής της Novo Nordisk. H Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων διερευνά κάποια φάρμακα της εταιρείες κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας μετά από περιπτώσεις ασθενών που εμφάνισαν τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοκαταστροφής. 

Οι επενδυτές έχουν επίσης στρέψει το βλέμμα τους στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που αρχίζουν να ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας, καθώς και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κλερδισε 0,45% στις 15.673 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 7,143 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 7.273 μονάδες με κέρδη 0,23%.

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών, ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,34% στις 27.872 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX κινήθηκε οριακά θετικά στις 9.252 μονάδες. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News