Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φθηνή» ανάκαμψη με άλμα της Aegean

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φθηνή» ανάκαμψη με άλμα της Aegean

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, στον απόηχο μιας εβδομάδας διόρθωσης, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η άνοδος ήταν χωρίς καύσιμα καθως ο τζίρος ανήλθε μόλις πάνω από τα 73 εκατ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.290,90 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,99%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 21.673.432 μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 1.037,02 μονάδες.

Οι θετικές εκθέσεις συνεχίστηκαν σήμερα για την ελληνική οικονομία με την Goldman Sachs να προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ εκτιμά ότι ο βλέπει πλέον τον Γενικός Δείκτη Τιμών να κινείται έως τις 1.375 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου, από 1.200 που εκτιμούσε πριν.

Εξάλλου, σε αύξηση των τιμών-στόχου της για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι ο κλάδος μπορεί να δώσει και άλλες υπερ-αποδόσεις. Την ίδια ώρα, όμως, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκφράζει προτίμηση για τα ονόματα που έχουν πιο αμυντική καταθετική βάση και έτσι στρέφεται στην Εθνική (την οποία αναβαθμίζει σε overweight) από τη Eurobank (την οποία υποβαθμίζει σε equal-weight). Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει το top pick, όμως τα συνολικά περιθώρια ανόδου του κλάδου υπολογίζονται στο 36%.

Η Morgan Stanley ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank από τα 1,98 ευρώ στα 2,11 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα από τα 7,05 ευρώ στα 7,71 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 4,04 ευρώ στα 4,27 ευρώ. Για τη Eurobank, ο στόχος διατηρείται στα 2,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο τιμόνι του ράλι που σημείωσε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο οίκος αξιολόγησης συνδέει τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ σημειώνει ότι καθώς η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση χρέους, οι τράπεζες είναι τώρα σε καλύτερη θέση να αντέξουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομίας.

Παράλληλα, σε τέσσερις βασικούς άξονες κινούνται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως αναφέρει το MR. 

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ με άνοδο άνοιξε και η Wall Street. Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με ισχυρές απώλειες, καθώς οι δηλώσεις των «γερακιών» των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα τα στοιχεία που δείχνουν ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα.

Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα μειώθηκαν για ένατο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την αναζωογόνηση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,10%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean (+4,13%), της Σαράντης (+4,00%), της Πειραιώς (+2,85%), της Jumbo (+2,79%), της Ελλάκτωρ (+2,76%) και της Εθνικής (+2,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-0,70%), της Eurobank (-0,42%) και της ΔΕΗ (-0,39%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,93%) και της Υγείας (+2,12%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-0,41%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,34%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 5.440.691 και 3.759.823 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 11,83 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 8,35 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 58 μετοχές, 43 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Οι νέοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Στροφή στις προτιμήσεις της

S&P: Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Το σχέδιο για ενίσχυση και επιστροφή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News