Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 14:04
ΑΓΟΡΕΣ

Magnificent 7: Οι hot μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση 3 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας

Magnificent 7: Οι hot μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση 3 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας

Τις λένε «Magnificent 7» και είναι οι επτά κολοσσοί της τεχνολογίας που σηκώνουν στους ώμους τους την Wall Street φέτος. Οι μετοχές των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia και Tesla έχουν εκτιναχθεί κατά 60% από τις αρχές του έτους. Κάτι που σημαίνει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των «Θαυμάσιων 7» αγγίζει πλέον τα 11 τρισ. δολάρια, είναι δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με το ΑΕΠ της Γερμανίας.

Προ ημερών, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια, με την εταιρεία του iPhone να είναι η πρώτη που σπάει αυτό το φράγμα. Το ράλι της μετοχής της αντανακλά την επιτυχία των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Apple, όπως το iPhone και το iPad, τα οποία έχουν δημιουργήσει γύρω τους ένα ολόκληρο οικοσύστημα από υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Microsoft θα είναι, πιθανότατα, η επόμενη εταιρεία που θα σπάσει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων.  Ο επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι η μετοχή της έχει περιθώρια ανόδου 22% από τα τρέχοντα επίπεδα, λόγω του προβαδίσματος που έχει αποκτήσει στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει γρήγορα την ανερχόμενη τάση.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ημιαγωγών Nvidia έχει εκτιναχθεί κατά 200% φέτος, με αποτέλεσμα να μπαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο κλαμπ των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων. Το ράλι της μετοχής έχει εκτοξεύσει την προσωπική περιουσία του CEO της εταιρείας, Jensen Huang, στα 39,2 δισ. δολάρια, δίνοντάς του τον τίτλο του 34ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Η μετοχή της Tesla έχει ενισχυθεί κατά 126% φέτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της που προκάλεσε η απόφαση του Elon Musk να μειώσει τις τιμές τους. Η εταιρεία ωφελείται επίσης από τις συμφωνίες της στον τομέα της φόρτισης με ανταγωνιστές της όπως οι Ford και GM, αλλά και από την επενδυτική μανία με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ένας τρόπος για να αποκτήσει ένας επενδυτής έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μέσω των ‘Magnificent Seven’ – Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, και Tesla. Αυτές οι εταιρείες θα παίξουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αξίζει να θυμάται κανείς ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμα η βασική κινητήριος δύναμη των αποτελεσμάτων τους», σημειώνει η Saxo Bank.

Οι επτά αυτές μετοχές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών του S&P 500 και βοήθησαν να μπει ο δείκτης σε bull market, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% από τα πρόσφατα χαμηλά του.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News