Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική προσπάθεια ανάκαμψης

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική προσπάθεια ανάκαμψης

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 1,65%.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.282,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,32% και με την αξία των συναλλαγών στα 6,65 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,68% στις 1.030 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+2,27%), της Aegean (+1,97%). του ΟΛΠ (+1,35%), της Τιτάν (+1,04%) και της Alpha Bank (+0,86%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Elvalhalcor (-1,86%), της Μυτιληναίος (-0,58%) και της Motor Oil (-0,54%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,26%) και των Ταξιδιών(+0,75%) Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,96%) και των Πρώτων Υλών (-0,90%).

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα με τη Morgan Stanley να προχωρά στην αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ανεβάζει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 2,11 ευρώ από 1,98 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 7,71 ευρώ από 7,05 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,27 ευρώ από 4,04 ευρώ πριν. Παράλληλα, αναβαθμίζει τη σύσταση της Εθνικής σε overweight από equal weight προηγουμένως, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση της Eurobank σε equal weight από overweight. 

Εξάλλου, σε τέσσερις βασικούς άξονες κινούνται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως αναφέρει το MR

Πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν στο ρυθμό των επιφυλακτικών κινήσεων εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας μετά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας. Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με ισχυρές απώλειες, καθώς οι δηλώσεις των «γερακιών» των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα τα στοιχεία που δείχνουν ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα.

Το κλίμα στις ασιατικές αγορές ήταν υποτονικό μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εργοστασιακές τιμές της Κίνας μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτάμισι ετών τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές ήταν ο βραδύτερος από το 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Χατζηδάκη για τις τράπεζες

ΑΝΕΚ: Απέρριψε η Τρ. Πειραιώς και τη νέα προσφορά του Μ. Ηλιόπουλου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News