Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έχασε τα κέρδη στη συνεδρίαση, απώλειες στην εβδομάδα

Wall Street: Έχασε τα κέρδη στη συνεδρίαση, απώλειες στην εβδομάδα

Νευρικότητα παρουσίασαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ξανά. Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,29% στις 4.398,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% χάνοντας τα αρχικά του κέρδη, τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 13.660,72 μονάδες. Ο Dow Jones απώλεσε 187,38 μονάδες ή 0,55% της αξίας του, κλείνοντας στις 33.734,88 μονάδες. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 υποχώρησε 1,16%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,92%. Ο Dow παρουσίασε χειρότερες επιδόσεις με απώλειες 1,96%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Μάρτιο. 

Τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το Μάιο. Δημιουργήθηκαν 209.000 θέσεις στην αμερικανική οικονομία με το ποσοστό ανεργίας στο 3,6%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Dow Jones περίμεναν ότι θα δημιουργούνταν 240.000 θέσεις εργασίας. 

Ωστόσο, κάποια σημεία των στοιχείων αυτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους μισθούς που ήταν καλύτερα του αναμενομένου, υπογραμμίζουν τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επαναλάβει τις επιτοκιακές αυξήσεις αυτό το μήνα. Η μέση ωριαία αύξηση των αποδοχών ήταν της τάξης του 0,4% τον Ιούνιο και 4,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 3,7% του Μαίου. 

«Αποτελεί θετική είδηση το γεγονός ότι η οικονομία δεν αποδυναμώνεται, ότι δείχνει αντοχές. Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν οι πιέσεις στους μισθούς που θα αναγκάσουν τελικά τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι στη συνεδρίαση στο τέλος του μηνός», αναφέρει η Keith Lerner της Truist. 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο Lerner θεωρεί ότι οι μετοχές είναι ώριμες για μία διόρθωση μετά τα κέρδη του Ιουνίου και γενικότερα του δεύτερου τριμήνου. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές εν αναμονή μάλιστα των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. 

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της S3 Partners, οι συνολικές θέσεις short σε αμερικανικές μετοχές ξεπέρασαν την αξία των 1 τρισ.δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του 2023, έναντι 864 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2022. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News