Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 13:14
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με μοχλό την Coca Cola

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από ένα ήπια πτωτικό ξεκίνημα

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με μοχλό την Coca Cola

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα ήπια πτωτικό ξεκίνημα, υπερβαίνοντας και πάλι τα επίπεδα των 1.280 μονάδων.

Η χθεσινή ισχυρή διόρθωση, πολύ μικρότερη πάντως από αυτή που σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η αγορά θα έβρισκε εμπόδια στις 1.300 μονάδες, ενώ οι διορθώσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου το ΧΑ να συνεχίσει την ανοδική του πορεία ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.283,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,35% με την αξία των συναλλαγών στα 27,5 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδο 0,20% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+3,74%), της Elvalhalcor (+1,18%) και της Alpha Bank (+1,13%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-1,83%), της Σαράντης (-1,05%), της Τιτάν (-1,26%) και της Motor Oil (-0,88%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+3,63%) και της Υγείας (+0,87%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,73%) και του Εμπορίου (-1,48%). 

Εξάλλου, στα επιχειρηματικά νέα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Coca-Cola HBC AG ότι αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2023, μετά από ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο κλείσιμο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, έσοδα που αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 10,3 δισ. ευρώ, μόνο από τις πωλήσεις κατοικιών στο έργο του Ελληνικού, προσδοκά η Lamda Development κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της επένδυσης, δηλαδή έως το 2037, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα. 

Τέλος, η Eurobank σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Ινδία και το Ισραήλ, καθώς επιδιώκει να  αυξήσει τα κέρδη της από διεθνείς δραστηριότητες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

Βελτιωμένο είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τις σημαντικές απώλειες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Διαπραγματέυονται, μάλιστα, στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από 3 μήνες εν αναμονή των επίσημων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,01% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τα μέσα Μαρτίου. Στους εγχώριους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,32%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,31% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,30%.

Η προσοχή είναι στραμμένη στα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα. Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν την Πέμπτη από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών ADP για την ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία τροφοδότησαν νέα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και έστειλαν τις αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σε επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά το 2007.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: «Κοιτάζει» επέκταση σε Σ. Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία, Ισραήλ

Coca-Cola HBC: Αναβαθμίζει τον στόχο για τα κέρδη φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News