Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Βαθύ «κόκκινο» υπό τον φόβο νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Βαθύ «κόκκινο» υπό τον φόβο νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών βυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω έντονων ανησυχιών για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 2,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο απο τα τέλη Μαρτίου, ενώ ο δείκτης των blue chip της Ευρωζώνης STOXX 50 υποχώρησε ακόμη περισσότερο κατά 2,9%. 

Ο CAC 40 στο Παρίσι, καθοδηγούμενος από τους περιφερειακούς δείκτες, σημείωσε πτώση 3,1%.    

Αυτό που καθοδήγησε σήμερα τις αγορές ήταν ο φόβος ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης από τα υψηλότερα επιτόκια. Η αναζωπύρωση των ανησυχιών αποδίδεται στα πρακτικά που δημοσιοποίησε η Fed από την τελευταία της συνεδρίαση και τα οποία δείχνουν ότι όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής της τάσσονται υπέρ νέας αύξησης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Σε βαθύ κόκκινο οι μετοχές τεχνολογίας που σημείωσαν πτώση 3%, ενώ ο κλάδος του real estate βούλιαξε 4,2%. 

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο, κυρίως χάρη στις μεγάλες παραγγελίες για πλοία, διαστημικό εξοπλισμό και στρατιωτικά οχήματα. Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται και το ταξίδι της Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα μετά τους νέους εξαγωγικούς ελέγχους που επέβαλε το Πεκίνο σε ορισμένα πολύ σημαντικά ορυκτά. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Embracer γνώρισε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 υποχώρησε 13,8%, αφότου η εταιρεία παιχνιδιών άντλησε 2 δισ.κορώνες (182 εκατ. δολάρια) από έκδοση μετοχών προς θεσμικούς επενδυτές. 

Στα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 2,57% της αξίας του κλείνοντας στις 15.528,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 2,15%, στις 7.282,34.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,53%, στις 27.506,91 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 2,12%, στις 9.285 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News