Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Nέο sell off – Σε υψηλό 15ετίας η απόδοση του γερμανικού διετούς

Ομόλογα: Nέο sell off – Σε υψηλό 15ετίας η απόδοση του γερμανικού διετούς

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 15 ετών εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των διετών γερμανικών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, ξεπερνώντας το ανώτατο σημείο που άγγιξαν το Μάρτιο, λίγο προτού αρχίσουν οι καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ. 

Η νέα αυτή άνοδος έχει να κάνει με τις γενικότερες ρευστοποιήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, του δολαρίου και της στερλίνας, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ενδεχομένως περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς εκτινάχθηκε στο 3,39%, στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2008. Αφορμή αποτέλεσαν τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ που παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική και τροφοδοτεί τα σενάρια για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις απο την Φέντεραλ Ριζέρβ. Άλλωστε και τα πρακτικά της Fed που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έδειξαν ότι όλοι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής τάχθηκαν υπέρ νέας επιτοκιακής αύξησης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Ο Giles Gale, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγιής της NatWest Markets, εκτιμά ότι οι επενδυτές εξοικειώνονται με την ιδέα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα. 

Στο γερμανικό 10ετές, η απόδοση ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, στο 2,62%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 21 Μαρτίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 19 μονάδες βάσης, στο 4,36% με το spread έναντι των γερμανικών στις 172 μονάδες βάσης. «Οι αγορές εκτιμούν οτι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και η ανάπτυξη υπερβολικά ισχυρή και γι΄αυτό θα χρειαστούν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις», αναφέρει ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 3,95%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 4% εν μέσω του γενικότερου sell off. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 4%, ενώ στη διετία εκτινάχθηκε στο 5,12%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο απο το 2007.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News