Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διευρύνονται οι απώλειες εν μέσω διεθνών πιέσεων

Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ μέσω ισχυρών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΧΑ: Διευρύνονται οι απώλειες εν μέσω διεθνών πιέσεων

Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή διόρθωση, ενώ ιδιαιτέρως επιβαρυντικό είναι το διεθνές κλίμα. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.278,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,28% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (0,67%) και της Quest Συμμετοχών (+0,64%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-2,72%), Coca Cola HBC (-1,68%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,55%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+4,28%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,64%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,535) και των Τροφίμων (-1,65%). Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη στο -1,55%.

Οι συνεδριάσεις, χθες και σήμερα, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η αγορά για να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες και να προχωρήσει προς τον επόμενο στόχο που είναι οι 1.377 μονάδες, που είναι το υψηλό του 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διορθώσεις θεωρείται ότι δίνουν καύσιμα για περαιτέρω ανοδική πορεία.  

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το αρχικό επιτόκιο -λίγο μετά το άνοιγμα των προσφορών- να διαμορφώνεται στο 7,375%, κοντά δηλαδή στις προσδοκίες. Στόχος είναι η άντληση 400-500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL.

Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο ακόμη και εισόδου της οικονομίας στο φάσμα της ύφεσης λόγω ανισορροπίας τιμών – διαθέσιμου εισοδήματος «βλέπει» για το επόμενο διάστημα ο κ. Απόστολος Βακάκης, επισημαίνοντας χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo ότι ήδη διανύουμε περίοδο αποπληθωρισμού. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η Jumbo μειώνει τις τιμές σε 100-150 κωδικούς κάθε ημέρα, μειώσεις, ωστόσο, που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή τους στα προ πληθωριστικής κρίσης επίπεδα.

Εξάλλου, μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την πτώση στη Wall Street στον απόηχο των νέων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας και τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ το κλίμα επιβαρύει η κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν χθες ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη τον περασμένο Ιούνιο για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να αξιολογηθεί η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της περιμένουν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρές απώλειες με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα

Απ. Βακάκης (Jumbo): Υπάρχει κίνδυνος ύφεσης – Οι τιμές μειώνονται ήδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News