Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρές απώλειες με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την πτώση στη Wall Street

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρές απώλειες με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την πτώση στη Wall Street στον απόηχο των νέων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας και τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ το κλίμα επιβαρύει η κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν χθες ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη τον περασμένο Ιούνιο για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να αξιολογηθεί η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της περιμένουν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Γκρεγκ Μπάσουκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. 

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο ταξίδι της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στην Κίνα, καθώς είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην αναπροσαρμογή των δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αφού οι νέοι περιορισμοί του Πεκίνου στις εξαγωγές ορισμένων μετάλλων προκάλεσαν εντάσεις.

Πάντως, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο με ώθηση από τις παραγγελίες πλοίων, διαστημόπλοιων και στρατιωτικών οχημάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,89% στις 453,9 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,74% στις 15.819,4 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,44% στις 7.205,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,01% στις 7.367,13 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,99%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,7%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News