Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για ύφεση έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για ύφεση έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, με την προσοχή όλη να εστιάζεται στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η απόδοση των διετών γερμανικών, που είναι και πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αυξήσεις, υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης, στο 3,27%, χωρίς να έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από το σημείο κορύφωσης του 3,38% του Μαρτίου.  

Ο δείκτης S&P Global για μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο, κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάκαμψη από τη συρρίκνωση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από πέρυσι το Δεκέμβριο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,45%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,13% με πτώση επτά μονάδων βάσης με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 167 μονάδες βάσης. 

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Χοακίν Νάγκελ, επανέλαβε την άποψη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, παρότι σημείωσε ότι είναι διστακτικός να κάνει λόγο για μία νέα εποχή υψηλών επιτοκίων. 

Αντίθετα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% κρατώντας τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο, έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι καταναλωτές αναθεώρησαν πτωτικά τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες το Μάιο στο 3,9% από 4,1% του Απριλίου, παρότι εξακολουθούν να βλέπουν τον πληθωρισμό σε ορίζοντα τριετίας στο 2,5%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,54% με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ στη διετία διαμορφώθηκε στο 3,75%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 102 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News