Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Τα blue chip στην Ευρωζώνη έκλεισαν με πτώση καθώς οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, τη στιγμή που τα εξασθενημένα στοιχεία για την Ευρωζώνη και την Κίνα πυροδότησαν ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας. 

Ο χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 50 της Ευρωζώνης έκλεισε με πτώση 0,9%, στην χειρότερη συνεδρίαση από τα τέλη Μαίου, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε 0,7%.

Ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στην Κίνα γνώρισε τη βραδύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια πέντε μηνών τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις ενδείξεις για εξασθένηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αρνητική εικόνα σκιαγραφούν και τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο σχετικός δείκτης για μεταποίηση και υπηρεσία διολίσθησε σε ύφεση τον Ιούνιο για πρώτη φορά από πέρυσι το Δεκέμβριο. 

Ο μεταλλευτικός κλάδος υποχώρησε 1,1% καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση έπληξαν τις τιμές βασικών μετάλλων, ενώ η μετοχή της εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH, που αποτελεί την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, κατέγραψε πτώση 1,1%. Σε πτώση 3,9% και η μετοχή της Prudential που έχει μεγάλη έκθεση στην αγορά της Κίνας. 

Η Citigroup αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, επικαλούμενη τις πιέσεις από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο ασφαλιστικός κλάδος της Ευρώπης υπέστη επίσης απώλειες 1,9% μετά τα σχόλια του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για επιβολή κανόνων στον κλάδο προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση ανάλογη με αυτή του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Eurovita. 

O τεχνολογικός κλάδος υποχώρησε 1,4% καθώς η μετοχή της ελβετικής εταιρείας αισθητήρων AMS Osram υποχώρησε 13,5%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών για την απόφαση της Κίνας να επιβάλει εξαγωγικούς ελέγχους σε βασικά ορυκτά. 

Στον αντίποδα, η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε κέρδη 0,5%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News