Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ηπια διορθωτική κίνηση

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ηπια διορθωτική κίνηση

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επανέναρξη της Wall Street μετά τη χθεσινή αργία. Η αγορά στην Αθήνα διορθώνει μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 5,35%. Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο ΓΔ ενδέχεται να βρει αντιστάσεις στις 1.300 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.294,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,41% με την αξία των συναλλαγών στα 6,93 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (+1,90%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,25%) και της Lamda (+0,80%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,90%), της Πειραιώς (-1,83%) και της Ελλάκτωρ (-1,04%). Σημειωτέον ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,58878 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0.4%. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,46% και των Πρώτων Υλών (+0,87%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,88%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,67%).

Στην επικαιρότητα κυριαρχεί η χθεσινή συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Bloomberg. Σήμερα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο περιγράφει την δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη για την πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες σαν ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, στο πλαίσιο του σχεδίου του πρωθυπουργού για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.

Το να μην είναι πια η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που αξιολογείται με junk, θα αποτελέσει μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται, σημειώνει το Bloomberg.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται με πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την τελευταία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραπαίει. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI των Caixin/S&P Global για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,9 μονάδες τον Ιούνιο από 57,1 μονάδες τον Μάιο. Παράλληλα, ετοιμάζονται για τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. 

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,44%, με τις μετοχές των ορυχείων και της τεχνολογίας να υποχωρούν κατά περίπου 1%. Ο δείκτης κινήθηκε με μικρές μεταβολές στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς το κλίμα γίνεται επιφυλακτικό εν όψει της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,54% στις 15.953,8 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,43% στις 7.339,2 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,6% στις 7.475 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρές απώλειες 0,27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,52%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα μηνύματα πριν την επενδυτική βαθμίδα – Πρόωρη αποπληρωμή και προγραμματικές δηλώσεις

Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη που κλείνουν το κεφάλαιο της κρίσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News