Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ελαφρά ανοδικά με ώθηση από την Tesla και τις τράπεζες

Η καμπύλη αποδόσεων του αμερικανικού διετούς και του δεκαετούς σημειώνει τη μεγαλύτερη αναδίπλωση από το 1981

Wall Street: Ελαφρά ανοδικά με ώθηση από την Tesla και τις τράπεζες

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικρά κέρδη σε μια σύντομη (εξαιτίας της αυριανής αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας) συνεδρίαση, βοηθούμενοι από την άνοδο της Tesla και τη δυναμική των τραπεζικών μετοχών, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους ξεκίνησε υποτονικά.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άλμα 6,9%, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι παρέδωσε αριθμό ρεκόρ οχημάτων στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών κέρδισαν μετά την αύξηση των μερισμάτων τους, καθώς πέρασαν τον ετήσιο έλεγχο της Federal Reserve. Οι μετοχές της Wells Fargo αυξήθηκαν κατά 1,7%, οι μετοχές της Citigroupσημείωσαν άνοδο 1,5%, ενώ ο δείκτης τραπεζών S&P 500 έκλεισε με άνοδο 1,5%.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρότερος του μέσου όρου, καθώς το χρηματιστήριο έκλεισε στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας ενόψει της αργίας της 4ης Ιουλίου, της Ημέρας Ανεξαρτησίας, την Τρίτη.

«Έχετε πολλούς ανθρώπους που απλά δεν είναι στην αγορά σήμερα», δήλωσε ο Chuck Carlson, διευθύνων σύμβουλος της Horizon Investment Services στο Χάμοντ της Ιντιάνα. «Κανείς δεν τοποθετεί πραγματικά μεγάλα στοιχήματα σε καμία από τις δύο πλευρές της αγοράς αυτή τη στιγμή».

Ο Dow Jones σημείωσε κατά 10,87 μονάδες ή 0,03% στις 34.418,47 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 5,21 μονάδες ή 0,12% και έκλεισε στις 4.455,59 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 28,85 μονάδες ή 0,21% κλείνοντας στις 13.816,77 μονάδες.

Ενώ εννέα από τους 11 τομείς του S&P 500 σημείωσαν άνοδο, ο κλάδος της υγείας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, 0,8%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,3%.

Οι μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, κλείνοντας ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους για τους κύριους δείκτες μετοχών. Ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων 40 ετών, σημειώνοντας άνοδο 31,7%.

Τα τεράστια κέρδη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τους δείκτες φέτος, αλλά οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι το ράλι διευρύνεται.

«Έχετε μια ισχυρότερη αγορά και την πιθανότητα μιας πιο βιώσιμης ανοδικής κίνησης όταν έχετε ευρύτερη δύναμη», δήλωσε ο Carlson.

Ένα ευρέως παρακολουθούμενο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσε τη Δευτέρα τη  μεγαλύτερη αναδίπλωση από το 1981, από την εποχή του υψηλού πληθωρισμού του προέδρου της Fed, Paul Volcker, αντανακλώντας τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ένας παρατεταμένος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Η μεταποίηση των ΗΠΑ υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο, όπως έδειξε έρευνα, φτάνοντας σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά όταν η οικονομία παραπαίει από το αρχικό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Οι μετοχές που σημείωναν άνοδο υπερίσχυσαν των μετοχών που κινούνταν πτωτικά στο NYSE με αναλογία 2,27 προς 1. Στον Nasdaq, η αντίστοιχη αναλογία είναι 1,51 προς 1.

Ο S&P 500 σημείωσε 20 νέα υψηλά 52 εβδομάδων και κανένα νέο χαμηλό – ο Nasdaq κατέγραψε 59 νέα υψηλά και 47 νέα χαμηλά.

Περίπου 6 δισεκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια στα αμερικανικά χρηματιστήρια, σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 11 δισεκατομμυρίων κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News