Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 19:39
ΑΓΟΡΕΣ

Με ήπια πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα ισχυρό α’ εξάμηνο – Άνοδος 2% για τα ορυχεία

Ο STOXX 600 διακόπτει το τετραήμερο σερί κερδών. Η ύφεση των μονάδων παραγωγής στην Ευρωζώνη βαθαίνει τον Ιούνιο

Με ήπια πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα ισχυρό α’ εξάμηνο – Άνοδος 2% για τα ορυχεία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διέγραψαν τα κέρδη τους κλείνοντας με πτώση τη Δευτέρα με την AstraZeneca να ηγείται της πτωτικής κίνησης στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σε αντίθεση με την ανοδική κίνηση της Generali και των ορυχείων που ενισχύθηκαν από τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα ενίσχυσης στην οικονομία από την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,2%, αντιστρέφοντας κέρδη περίπου 0,4%, για να ξεκινήσει την πρώτη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου του έτους με απώλειες.

Οι μετοχές της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σημείωσαν πτώση 8,0%, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα της από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι αναλυτές δήλωσαν ότι «τα οφέλη από το πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να μην είναι τόσο αισιόδοξα όσο ελπίζαμε».

Ο ευρύτερος δείκτης υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησε κατά 2,0%, οδηγώντας τις πτώσεις μεταξύ των κλάδων.

Ο κλάδος των ορυχείων είναι ο περισσότερος κερδισμένος, με άνοδο 2,2%, καθώς οι τιμές των περισσότερων μετάλλων αυξήθηκαν λόγω της ελπίδας ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα παράσχει ένα ισχυρότερο πακέτο οικονομικών κινήτρων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της χώρας επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο.

Οι μετοχές της Mediobanca , η οποία θεωρεί την Delfin ως τον μεγαλύτερο μέτοχό της, αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Οι κινήσεις βοήθησαν τον ιταλικό χρηματοπιστωτικό δείκτη αναφοράς FTSE MIB να αναρριχηθεί κατά 0,8%, ένα φωτεινό σημείο μεταξύ των άλλων χρηματιστηρίων της περιοχής.

Ο δείκτης βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 -ένα επίπεδο που έφτασε και την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης STOXX 600 είχε κερδίσει 8,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των ισχυρών κερδών στις αρχές του 2023. Ωστόσο, το ράλι εξασθένησε, καθώς η ισχνή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και τα στοιχεία για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιβάρυναν το κλίμα.

«Μια υποτονική ατμόσφαιρα επικρατεί σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών IG.

«Μετά την επιφυλακτικότητα του πρώτου εξαμήνου, πολλοί επενδυτές θα επιδιώξουν να βάλουν τα κεφάλαιά τους σε κίνηση, ακόμη και αν αυτό έρχεται μετά από έξι μήνες σταθερών κερδών».

Νέες εκθέσεις τη Δευτέρα περιέγραψαν μια δυσοίωνη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης, με μια έρευνα που έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί τον Ιούνιο, καθώς η επίμονη σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπίεσε τα οικονομικά.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ιταλίας συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών, σύμφωνα με έκθεση, ενώ ο μεταποιητικός τομέας της Γαλλίας συνέχισε να συρρικνώνεται, αν και η μείωση ήταν βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Οι αγορές σε Ασία – Ειρηνικό κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από εκθέσεις για τη μεταποιητική δραστηριότητα που έδειξαν πτώση της παραγωγής από την περιοχή.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή κατά την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου που διανύει η Wall Street. Οι αμερικανικές αγορές θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυνατό φίνις με το βλέμμα στις 1.300 μονάδες

PMI: Νέα βελτίωση στη μεταποίηση τον Ιούνιο – Αυξήθηκαν οι παραγγελίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News