Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυνατό φίνις με το βλέμμα στις 1.300 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυνατό φίνις με το βλέμμα στις 1.300 μονάδες

Πάνω από τις 1.292 μονάδες και σε υψηλό εννιαετίας βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη σημερινή συνεδρίαση να κλείνει με άνοδο της τάξης του 1,1% χάρη σε προσεκτικές κινήσεις των traders και την ώθηση που δόθηκε την τελευταία ώρα. Ο τζίρος κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα των 83,56 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση του β’ εξαμήνου χαρακτηρίστηκε από μετρημένες αγοραστικές κινήσεις και άλλο ένα μεγάλο άλμα στις τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης, που έκλεισε το α’ εξάμηνο με κέρδη σχεδόν 58%, κατέγραψε νέα άνοδο της τάξης του 2% σήμερα. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 3,13% στα 3,1 ευρώ, της Εθνικής με +2,75% άνω των 6,1 ευρώ, της Eurobank με +1,46% στο 1,53 ευρώ περίπου και της Alpha Bank με +1,13% άνω του 1,51 ευρώ.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,2% κατέγραψε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ισχυρό στήριγμα το ράλι της μετοχής του ΟΛΠ (5,78% περίπου). Σε υψηλά επίπεδα βρέθηκε επίσης η μετοχή της Aegean με άνοδο 3,7%. Ισχυρή ώθηση έδωσε και η μετοχή της Jumbo με κέρδη 3,17%, ενώ ανοδικά (1,73%) κινήθηκε και η μετοχή της Mytilineos ενόψει της έκδοσης ομολόγου αύριο.

Οι παραπάνω μετοχές κατάφεραν να αντισταθμίσουν την πτώση των ΕΛΠΕ κατα 1,02%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 0,98%, του ΟΤΕ κατά 0,7%, της MIG κατά 0,62%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 0,5% και της Coca Cola HBC κατά 0,4%.

Το α’ εξάμηνο έκλεισε με εξαιρετικές επιδόσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών, κι όμως η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του έτους. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Deutsche Bank, το χρηματιστήριο της Αθήνας είχε -το δεύτερο τρίμηνο- την καλύτερη απόδοση ανάμεσα σε 38 επενδύσεις από όλο τον κόσμο, έπειτα από το ράλι που έφερε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα κέρδη αναμένεται να συνεχιστούν, αφού αφενός φημολογείται άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αφετέρου έχει «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. 

ΜΙκτά πρόσημα στις ευρωαγορές

«Με το αριστερό» μπήκαν στο β’ εξάμηνο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αυτή την ώρα ακολουθούν συνολικά πτωτική τάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,13%. Ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,28%, όπως και ο FTSE 100 του Λονδίνου. Ο CAC 40 του Παρισιού είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου σημειώνει σημαντικά κέρδη 0,9% αυτή την ώρα. Ο ισπανικός IBEX 35 επίσης ανεβαίνει κατά περίπου 0,48%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο δείκτης PMI της HCOB κατέδειξε βαθύτερη ύφεση στη μεταποίηση τον Ιούνιο. Ο εν λόγω δείκτης για την Ευρωζώνη διολίσθησε σε χαμηλό 37 μηνών, ολοκληρώνοντας έτσι δώδεκα συναπτούς μήνες πτώσης και αντανακλώντας την πίεση που ασκείται από τις πληθωριστικές πιέσεις και την νομισματική πολιτική σύσφιγξης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις φέτος η Αθήνα

Δώδεκα μήνες πτώσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση – Σε χαμηλό 37 μηνών ο PMI

Mytilineos: Στο 4-4,5% η απόδοση για το ομόλογο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News