Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Συγκρατημένη άνοδος στο ΧΑ – Με το δεξί στο β’ εξάμηνο οι τράπεζες

Συγκρατημένη άνοδος στο ΧΑ – Με το δεξί στο β’ εξάμηνο οι τράπεζες

Με συγκρατημένες κινήσεις ξεκινά την εβδομάδα και το δεύτερο εξάμηνο του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών. Λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,52% και πάνω από το όριο των 1.280 μονάδων. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 7,91 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,87%, με τις μετοχές της ΔΕΗ, της MIG, των ΕΛΠΕ και της Τέρνα Ενεργειακή να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Αντιθέτως, ανοδική ώθηση δίνουν οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άλμα 1,8% περίπου, συνεχίζοντας το ράλι που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε διάχυτη αισιοδοξία στη Λεωφόρο Αθηνών αφενός λόγω των προσδοκιών για άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αφετέρου εξαιτίας της σταθεροποίησης του πολιτικού τοπίου μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Deutsche Bank, το χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη απόδοση ανάμεσα σε 38 επενδύσεις από όλο τον κόσμο, έπειτα και από το ράλι που έφερε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μετρημένο κλίμα και στις ευρωαγορές

«Μαζεμένοι» είναι οι επενδυτές και στην Ευρώπη, με τις αγορές να έχουν ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους με άνοδο 8,8%. Οι τάσεις είναι ανοδικές, αλλά οι συναλλαγές μετρημένες. Το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεαστεί έντονα από τις φημολογίες για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στο πεδίο των επιτοκίων. Η επόμενη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου έχει ήδη προεξοφληθεί, αλλά εκκρεμεί η απόφαση για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,27%. Π Dax της Φρανκφούρτης ανεβαίνει κατά 0,35%, ο Cac του Παρισιού παρουσιάζει «εύθραυστα» κέρδη» 0,19%, ο FTSE MIB του Μιλάνου έχει ισχυρά κέρδη 0,9% και ο FTSE 100 του Λονδίνου +0,19% περίπου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις φέτος η Αθήνα

JP Morgan: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News