Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 8,7% στο πρώτο εξάμηνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 8,7% στο πρώτο εξάμηνο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα υποτονικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τροφοδότησαν τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα στήριξης.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,2% στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο δείκτης ενισχύθηκε 0,9% από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου, με τις αυξανόμενες ενδείξεις για υποτονική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και τις ανησυχίες για συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις να διακόψουν το ράλι των μετοχών που άρχισε στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, όπως τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, όμως αυτό είναι απίθανο να αποθαρρύνει την ΕΚΤ από περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Πιστεύουμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, όμως ο δομικός παραμένει επίμονα υψηλός», αναφέρει η Μέλανι Ντέμπονο, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 0,3% το Μάιο από τον Απρίλιο, όμως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, μετά τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. 

«Το γενικό μήνυμα από τις κεντρικές τράπεζες είναι ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει», αναφέρει ο Χάμπερτ ντε Μπαροσέ, οικονομολόγος της Capital Economics.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ωστόσο, ο STOXX 600 ενισχύθηκε 8,7%. 

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008, με μεγάλη ώθηση από τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθοδήγησαν τα κέρδη με άνοδο 6,6% στο δεύτερο τρίμηνο. 

Στον αντίποδα, οι εταιρείες μεταλλευτικών δραστηριοτήτων άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο τρίμηνο, με πτώση 9,2% εν μέσω ανησυχιών ότι η κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων, η Κίνα, θα οδηγήσε σε πτώση τις τιμές μετάλλων. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι μεταλλευτικοί όμιλοι και ο κλάδος ενέργειας ενισχύηθηκαν 0,8% και 1,2% αντίστοιχα, δίδοντας ώθηση στις τιμές εμπορευμάτων παρότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα ποχώρησε, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης από την Κίνα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News