Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε στενό πλαίσιο διακύμανσης οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε στενό πλαίσιο διακύμανσης οι αποδόσεις του ευρώ

Μεικτή είναι η εικόνα των αγορών κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών – τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ – αυξήθηκε 0,3% το Μάιο από τον Ιούνιο και δεν αλλάζει την επιθετική στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που δεν δίδει και πολλά περιθώρια στην ΕΚΤ για να παρεκλίνει της μέχρι τώρα επιθετικής γραμμής της. 

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ ενισχύουν την άποψη ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας δεν προοιωνίζονται ύφεση, καθώς δείχνουν ότι οι οικονομίες παραμένουν ανθεκτικές. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 2,39%. Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόστος δανεισμού του ευρώ κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης με τους συναλλασσομένους να εμφανίζονται απρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πρόσφατα υψηλά τους. Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε οριακά στο 3,26%. Στις αρχές Μαίου, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 το 3,38% προτού οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση οδηγήσουν την απόδοση στο 3%. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών και διετών άγγιξε τις 87 μονάδες βάσης, αφού μία ημέρα νωρίτερα διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1992 στις 90 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πιο έντονη αναστροφή απόδοσης που σημαίνει ότι επίκειται μελλοντική ύφεση. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 4,08% ενώ του διετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012, αφού πρώτα αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,955%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 167 μονάδες βάσης. 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θα δοθεί ψήφος από το ιταλικό κοινοβούλιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και συνέδεσε τις συζητήσεις με την ευρύτερη μεταρρύθμιση των κανόνων του κοινοτικού προϋπολογισμού.  

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,67% με το spread στις 126 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς κινήθηκε στο 3,50%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 158 εκατ.ευρώ. 

 
moneyreview.gr 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News