Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κλείνει το εξάμηνο με ράλι 37% και τραπεζικό άλμα

Χρηματιστήριο: Κλείνει το εξάμηνο με ράλι 37% και τραπεζικό άλμα

Στις παρυφές των 1.280 μονάδων και σε νέα υψηλά εννιαμήνου έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας ένα ράλι εξαμήνου με κέρδη άνω του 37,5%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, με χαμηλό τζίρο στα 83,24 εκατ. ευρώ, έγιναν προσπάθειες συντήρησης της ανοδικής τάσης (+0,26%). Τις τελευταίες ώρες όμως, οι traders προέβησαν σε κατοχύρωση κερδών λόγω της ολοκλήρωσης του εξαμήνου και ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι τράπεζες, που έδωσαν χθες τεράστια ώθηση στον δείκτη, τελικά κατέγραψαν απώλειες περίπου 1%. Η σημερινή διόρθωση, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αναστρέφει το άλμα σχεδόν 58% που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές από την αρχή του έτους.

Σήμερα, πάντως, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,14% στα 3 ευρώ περίπου, ενώ η Alpha Bank κατέγραψε πτώση 1,32% στο 1,5 ευρώ, της Eurobank -0,92% στο 1,5 ευρώ και της Εθνικής 1,52% στα 5,95 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, παρά την ισχυρή στήριξη που προσέφεραν οι μετοχές της ΔΕΗ (1,86%), της Ελλάκτωρ (1,72%), της Coca Cola HBC (1,38%), της ΕΥΔΑΠ (1,32%) και του ΟΠΑΠ (1,2%).

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη άνω του 0,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συγκεκριμένα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2,7%.

Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αβεβαιότητα, η οποία έδωσε πλέον το χώρο σε μία γενικευμένη αισιοδοξία βάσει των εκτιμήσεων για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της βελτίωσης στα εταιρικά κέρδη.

Σημειώνεται πως η προοπτική της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο κοντινό μέλλον έχει προεξοφληθεί πλήρως από τα ελληνικά ομόλογα, με το spread να έχει συρρικνωθεί απότομα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίζουν θετικές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών ομολόγων και συγκεκριμένα η JP Morgan περιμένει ότι αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν απόδοση μικρότερη των αντίστοιχων ιταλικών.

Αβεβαιότητα στη διεθνή σκηνή

Την ίδια στιγμή μαζεύονται σύννεφα σε διεθνές επίπεδο, με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά το επόμενο βήμα στη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει σαφώς υποχωρήσει σε σχέση με την κορύφωση του 2022, παραμένοντας όμως πολύ μακριά από τον στόχο του 2% και δείχνοντας κάποια σημάδια «επιμονής», ιδίως στην κατηγορία των τροφίμων.

Η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από τις ενδιάμεσες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά σε Ευρωζώνη (5,5%) και στην Ελλάδα (2,7%) τον Μάιο. Μετά την ανακοίνωση της Eurostat τα κέρδη στις ευρωαγορές εκτινάχθηκαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Fitch: Η Ελλάδα μπορεί να υπεραποδώσει δημοσιονομικά – Οι κίνδυνοι στο μέλλον

JP Morgan: Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται σύντομα αλλά έχει προεξοφληθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News