Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή δυναμική στο Χρηματιστήριο – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό οι ευρωαγορές

Ισχυρή δυναμική στο Χρηματιστήριο – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό οι ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντανακλώντας τη γενικευμένη ευφορία που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό του μπλοκ τον Ιούνιο.

Στο ελληνικό ταμπλό, οι επενδυτές αναμένουν παράλληλα μια θετική εικόνα για την πορεία της εθνικής οικονομίας από την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2% και κατά 2,7% – 3% το 2024, με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,93% και ξεπερνά τις 1.287 μονάδες, έχοντας πάρει ώθηση από το χθεσινό τραπεζικό ράλι, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε λίγες εβδομάδες εάν όχι λίγες ημέρες.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,65%, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, αλλά και την Ελλάκτωρ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ και τη MIG. Μικρότερη άνοδο σε σχέση με χθες καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, εξακολουθώντας όμως να παρουσιάζει σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,75%. Υπενθυμίζεται πως χθες η JP Morgan  ανέβασε τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Πάντως, οι μετοχές του κλάδου έχουν αυξηθεί κατά 52% από την αρχή του έτους.

Άνοδος στις ευρωαγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στην Eurostat και τα στοιχεία του πληθωρισμού Ιουνίου είναι οι σήμερα οι ευρωαγορές, αναμένοντας προφανώς θετικά αποτελέσματα. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον του τελευταίου έτους, δείχνοντας ότι η ΕΚΤ σημειώνει κάποια πρόοδο στη μάχη εναντίον των τιμών.

Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία παρουσίασαν επιβράδυνση του πληθωρισμού αυτόν τον μήνα, ενώ στην Ισπανία, ο δείκτης έπεσε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο 0,57%, ενώ ο Dax της Φρανκφούρτης ανεβαίνει κατά 0,5% περίπου. Ανοδικά, με κέρδη της τάξης του 0,68% καταγράφει και ο CAC του Παρισιού, ενώ άνοδο 0,38% σημειώνει και ο FTSE 100 του Λονδίνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Στα χαμηλά 14 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News