Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τράπεζες και ΑΕΠ έφεραν κέρδη 0,8% στον Dow

Wall Street: Τράπεζες και ΑΕΠ έφεραν κέρδη 0,8% στον Dow

Με άνοδο έκλεισε ο Dow Jones τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με στήριγμα τα μεγάλα τραπεζικά ονόματα αφότου πέρασαν με επιτυχία τα stress test της Φέντεραλ Ριζέρβ αλλά και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που απομάκρυναν τις ανησυχίες για ύφεση.  

Ο δείκτης των 30 blue chip ενισχύθηκε 269,76 μονάδες ή 0,8% κλείνοντας στις 34.122,42 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 4.396,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε στάσιμος στις 13.591,33 μονάδες. 

Οι μετοχές των JPMorgan, Goldman Sachs και Wells Fargo ενισχύθηκαν περισσότερο από 3% εκάστη από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι και οι 23 τράπεζες που συμμετείχαν στα φετινά stress test διαθέτουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε ένα σενάριο βαθιάς ύφεσης. Σε άνοδο και οι μετοχές άλλων τραπεζών που επλήγησαν από την φετινή τραπεζική κρίση, συμπεριλαμβανομένων των Charles Schwab, Western Alliance και Zions Bancorpration. 

Μία σειρά θετικά οικονομικά στατιστικά έδειξαν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική στους φόβους περί επικείμενης ύφεσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αναθεωρημένα ανοδικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στο 2% και τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδοματος ανεργίας, που μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. 

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 14,5%, ενώ τον Ιούνιο οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο. Ο Nasdaq με κέρδη έως σήμερα περίπου 30% οδεύει προς το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1983 καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωθήσει στα ύψη τις μετοχές τεχνολογίας. Ο Dow έχει μείνει πίσω με κέρδη μόλις 2,9%. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε αυτή της Apple, η οποία κατέρριψε ακόμη ένα ενδοσυνεδριακό ρεκόρ, αγγίζοντας το υψηλό των 190,07 δολαρίων με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να εκτιναχθεί μία ανάσα από τα 3 τρισ.δολάρια. Στο τέλος της συνεδρίασης, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφωνόταν στα 2,98 τρισ. δολάρια. 

Με βάση τους υπολογισμούς του CNBC, η Apple θα φθάσει την αξία των 3 τρισ. δολαρίων, επίπεδο που δεν έχει αγγίξει ποτέ μέχρι σήμερα, όταν η μετοχή της φθάσει τα 190,73 δολάρια. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News