Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανέβηκε το κόστος δανεισμού – Σε αναμονή νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ομόλογα: Ανέβηκε το κόστος δανεισμού – Σε αναμονή νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα οικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ισχυροποίησαν τις προσδοκίες ότι επίκειται περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις καθώς η μάχη κατά του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχει ακόμη τελειώσει.  

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού στους τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας κινείται εντός του ίδιου πλαισίου διακύμανσης τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αγορές προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί γύρω στο 4%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 2,42%, με την αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων να γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και διετών διαμορφώθκε στις -90 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 3,27%, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, του 3,38%, που άγγιξε στις αρχές Μαρτίου. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο διακόπτοντας την πορεία αποκλιμάκωσης που παρουσίαζε από τις αρχές του έτους. 

Τα νέα ήταν καλύτερα από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε κάτω από το 2% τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από το Μάρτιο του 2021. 

Αναλυτές της Berenberg προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωθεί στο 5,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από το 6,1% του Μαίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,12% με άνοδο 14 μονάδων βάσης με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στι ς167 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,68% με το spread στις 126 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ανέβηκε ελαφρώς στο 3,49%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφθασε τα 114 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News