Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι σε τράπεζες και ΔΕΗ

Άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι σε τράπεζες και ΔΕΗ

Ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό τομέα έλαβε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφότου η JP Morgan ανέβασε τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Παράλληλα, η πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα έσπειρε αισιοδοξία στην αγορά.

Με άλμα 4,51% των τραπεζών, ο γενικός δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει ξανά τις 1.270 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,33% σήμερα και φτάνοντας σε υψηλά εννιαετίας. Ο τζίρος παρουσίασε ήπια αύξηση στα 113,32 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο 4,76% με την τιμή να φτάνει τουλάχιστον το 1,53 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank ανέβηκε κατά 3,4% στα 1,52 ευρώ. Η άνοδος της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 5,45%, με την τιμή να φτάνει τα 2,9 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής ανέβηκε κατά 4,71% περίπου στα 6 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, οι μετοχές του κλάδου έχουν σημειώσει άνοδο 52% περίπου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,66%, παίρνοντας στήριγμα ιδίως από τη ΔΕΗ (4,78%), καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης εκτίμησε σήμερα ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν τον στόχο του 1,1 δισ. ευρώ και θα κινηθούν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, ισχυρή ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση έδωσαν και οι μετοχές της MIG, της Jumbo, της Mytilineos και του ΟΤΕ.

Το επενδυτικό κλίμα ήταν θετικό ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς χθες η Fitch έδωσε περιθώριο υπεραπόδοσης της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο, επικαλούμενη το τέλος της περιόδου πολιτικής αστάθειας, αλλά και της συνέχισης των μεταρρυθμιστικών πολιτικών στην οικονομία.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα εβδομάδων αν όχι ημερών. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι βέβαιος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg από την πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Στο μεταξύ, υποτονική είναι η εικόνα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι μέσα στη μέρα και τώρα τείνουν να αποκλίνουν μεταξύ τους. Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω ανησυχιών για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και ενόψει ενός σεναρίου σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ανησυχίες αυτές πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis De Guindos, στο Bloomberg χθες, όπου ανέφερε ότι είναι βέβαιη μία ακόμη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αλλά είναι ακομη ανοιχτό το περιθώριο για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει ήπια κέρδη, ενώ ο Dax της Φρανκφούρτης υποχωρεί ελαφρώς. Ο CAC του Παρισιού σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,3%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στάσσης: Στα 1,2 δισ. ευρώ ο στόχος για τα EBITDA της ΔΕΗ το 2023

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News