Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 15:55
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι, με τη βοήθεια της JP Morgan, στο ΧΑ

Τραπεζικό ράλι, με τη βοήθεια της JP Morgan, στο ΧΑ

Με την JP Morgan και την αύξηση των τιμών-στόχου της για τις μετοχές του κλάδου να δίνουν καύσιμα στο ράλι των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας παραμένει σε ανοδική τροχιά, διευρύνοντας μάλιστα τα κέρδη του πάνω από τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αφότου το εκλογικό αποτέλεσμα ξεδιάλυνε την όποια πολιτική αβεβαιότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 13 χρόνια, τα θετικά σχόλια και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία πληθαίνουν.

Όπως δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.  «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι βέβαιος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg από την Πορτογαλία.

Παράλληλα θετικά σήματα εξέπεμψε και η Fitch, η οποία σε χθεσινή της έκθεση έδωσε περιθώριο για δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας, εφόσον η νέα σύνθεση της κυβέρνησης συνεχίσει στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη τετραετία.

Η JP Morgan ανέβασε σήμερα υψηλότερα τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας την overweight σύσταση που έχει δώσει, έπειτα από την άνοδο των μετοχών του κλάδου κατά 52% από τις αρχές του έτους. Όπως σημειώνει o αμερικανικός επενδυτικός οίκος, με την αβεβαιότητα των εκλογών να έχει πια περάσει, η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στην δυνητική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην συμπίεση  του κόστους κεφαλαίων και να φέρει περαιτέρω ενδιαφέρον και ροές.

Άλλωστε, ο οίκος βλέπει μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2% το 2023, πολύ υψηλότερα από το 0,6% της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η JP Morgan προβλέπει ότι τα νέα δάνεια στον κλάδο θα φτάσουν στο 14% του ΑΕΠ έως το 2025, από 8% το 2019, με μέση ετήσια αύξηση των χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6% το 2022-2025.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ από τα 1,50 ευρώ, για την Eurobank στα 1,90 ευρώ από τα 1,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,30 ευρώ από τα 6,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,90 ευρώ από τα 2,35 ευρώ.

Κατόπιν τούτων, οι τράπεζες βρίσκονται στο τιμόνι της σημερινής ανοδικής κίνησης στο ΧΑ, με την Eurobank να κερδίζει 5,27%, την Alpha Bank 3,67%, την Πειραιώς 5,66% και την Εθνική 5,37%.

Άνοδο 5,19% σημειώνει η ΔΕΗ, αφότου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν τον στόχο του 1,1 δισ. ευρώ  και θα κινηθούν κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για τη διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη της χρήσης του 2023.

Κέρδη 1,5% σημειώνει ο ΟΤΕ, 2,15% η Mytilineos, 2,74% η ΕΧΑΕ, 1,54% ο ΟΠΑΠ και 1,12% η Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,28% στις 1.275 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 82,4 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,20%, καθώς ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,22% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,68%, την ώρα που ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,32%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News