Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό ράλι

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό ράλι

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει και σήμερα στην έναρξη της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο όμως να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης «φλερτάρει» ξανά με υψηλά εννέα ετών, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έκλεισε το κεφάλαιο της πολιτικής αβεβαιότητας και έσπειρε αισιοδοξία για το σενάριο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο τουλάχιστον 1% αυτή την ώρα, αγγίζοντας περίπου στις 1.260 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται κοντά στα 12,5 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει περισσότερο από 4%. 

Οι αναλυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση στη Λεωφόρο Αθηνών καθώς οι θετικές εξελίξεις που φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να στηρίξουν την πορεία της αγοράς.

Όπως άλλωστε δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι βέβαιος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg από την Πορτογαλία.

Παράλληλα θετικά σήματα εξέπεμψε και η Fitch, η οποία σε χθεσινή της έκθεση έδωσε περιθώριο για δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας, εφόσον η νέα σύνθεση της κυβέρνησης συνεχίσει στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη τετραετία. 

Αναζήτηση προσήμου στις ευρωαγορές

Στο μεταξύ, «μπερδεμένοι» φαίνονται οι traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, καθώς επικρατούν ανησυχίες για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην οικονομία του μπλοκ. 

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος, όπως αντίστοιχα και ο DAX της Φρανκφούρτης. Ήπιες απώλειες της τάξης του 0,2% καταγράφει ο FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ οριακή είναι η άνοδος του δείκτη CAC του Παρισιού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Fitch: Η Ελλάδα μπορεί να υπεραποδώσει δημοσιονομικά – Οι κίνδυνοι στο μέλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News