Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 22:40
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2,5% μετά τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 2,5% μετά τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 3% καθώς η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες ότι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα περιορίσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.  

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,5% στα 74,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινήθηκε στα 69,56 δολάρια με άνοδο 2,8%. 

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο για το αργό από τις 21 Ιουνίου, ενώ για το brent είναι υψηλό μόλις δύο ημερών. 

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,6 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη μείωση των 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Είναι επίσης μεγαλύτερη από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας της περιόδου 2018 – 2022. 

«Παρ΄όλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα περιορίσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο. Εάν κάποιος επιχειρήσεις να συγκρατήσει την αγορά των ταύρων, αυτός θα είναι ο Τζερόμ Πάουελ της Φέντεραλ Ριζέρβ», ανέφερε αναλυτής. 

 Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Ο Τζερόμ Πάουελ δεν απέκλεισε νέα επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο. 

 Υπάρχουν επίσης κάποιοι αναλυτές που αναμένουν ότι η αγορά θα δει τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ και της εθελοντικής μείωσης της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο.   

   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News