Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 15:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική αντίδραση με πεσμένο τζίρο

Συγκρατημένη αλλά σταθερή είναι η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική αντίδραση με πεσμένο τζίρο

Συγκρατημένη αλλά σταθερή είναι η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Κύριο χαρακτηριστικό είναι  ο σχετικά περιορισμένος τζίρος, ενώ υπεραποδίδουν οι μετοχές της Πειραιώς, της Εθνικής και της Ελλάκτωρ.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.245,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,87% με την αξία των συναλλαγών στα 62,35 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.248,00 μονάδες (+1,03%). 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,76%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,03%), της Εθνικής (+2,93%) και της Ελλάκτωρ (+2,01%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-4,75%), της Τιτάν (-3,40%) και της Motor Oil (-1,51%). Οι μετοχές της Τιτάν και των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με αποκοπή μερίσματος 0,60 ευρώ και 0,50 ευρώ, αντιστοίχως. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+3,23%) και των Τραπεζών (+1,98%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-214%) και των Κατασκευών (-0,53%).

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει ότι η προχθεσινή διόρθωση και η χθεσινή μεταβλητότητα ήταν στο πλαίσιο των απαραίτητων στάσεων προς την περαιτέρω άνοδο της αγοράς. Οι αναλυτές δεν ανησυχούν για τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση καθώς οι θετικές εξελίξεις που φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να στηρίξουν την πορεία της αγοράς. 

Την ίδια ώρα, σε σημερινή έκθεσή της, η JP Morgan εκτιμά ότι η προοπτική της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο κοντινό μέλλον έχει προεξοφληθεί πλήρως από τα ελληνικά ομόλογα, για αυτό και πιστεύει ότι οι τίτλοι είναι ακριβοί αυτή τη στιγμή, έπειτα από την απότομη συρρίκνωση του spread που προκάλεσε ο πρώτος γύρος των εκλογών. Με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο αμερικανικός επενδυτικός χαρακτηρίζει εποικοδομητικές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών ομολόγων και περιμένει ότι αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν απόδοση μικρότερη των αντίστοιχων ιταλικών.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα οριακά κέρδη που καταγράφηκαν χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης ισχυρών στοιχείων από τις ΗΠΑ που περιόρισαν τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,66% στις 455,87 μονάδες, ακολουθώντας τα χθεσινοβραδινά κέρδη της Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν αύξηση στις νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά της αμερικανικής μεταποίησης και αυξημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται σύντομα αλλά έχει προεξοφληθεί

Τα δύο «καυτά» μέτωπα για την οικονομία που πρέπει να απαντηθούν άμεσα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News